Gastronomia bez stawki vat 5%?

10.10.2016

        Mamy już interpretację ogólną Ministerstwa Finansów dot. stawek podatku vat dla czynności gastronomicznych.  Aby ustalić prawidłową stawkę vat należy się posiłkować Polską Klasyfikacja Wyrobów i Usług. W ten sposób ustalimy czy dana czynność należy do grupy 10.85 (gotowe posiłki i dania)  czy też 56 (usługi związane z wyżywieniem).

     Trzeba też określić czy zakupiona rpzez klienta rzecz jest gotowa do spożycia od razu czy też jest to np. mrożonka.

     Do tej pory podstawą do określenia właściwej klasy PKWiU były takie czynniki jak: stoliki i  krzesła w lokalu, sztućce, toalety, posiłki w zestawach . Nowe rozporządzenie daje jasne wytyczne:  posiłki gotowe do bezpośredniego spożycia nie będą mogły korzystać ze stawki 5%, ponieważ nie podlegają klasie PKWIU 10.85. Należy je zatem opodatkować stawka vat 8%. lub 23%.